Асен Василев откри опасни “вратички” в законопроекта за хазарта

Share

Tweet

Share

Share

Email


Опасни „вратички“ в законопроект за хазарта са внесли в Народното събрание депутати от „Продължаваме промяната“ и отцепници от „Има такъв народ“. Това става ясно от детайлно становище по текстовете на Министерството на финансите, подписано от вицепремиера Асен Василев. Предлагат се промени, с които се поставя под риск плащането на държавните такси върху хазартните залози, дава се възможност за организиране на хазартни игри в жилищни сгради без съгласието на собствениците, неаргументирано се разраства лотоманията и се разрешава онлайн лотария с неясни правила за печалбите, става ясно от становището.

Законопроектът, който бе анонсиран преди време от спортния министър в оставка Радостин Василев, предстои да се гледа в спешен порядък на първо четене от бюджетната комисия във вторник. Проектът е подписан от 15 депутати, като сред тях са представители на „Продължаваме промяната“, отцепници от ИТН, а също и Румен Гечев от БСП.

С промените се предлага промяна в определението на хазартен „залог“ според закона. Именно разликата между това какво е залог и какво е комисиона за хазартна игра стои в дъното на съдебния спор между държавата и закритите лотарии на бизнесмена Васил Божков за около 700 млн. лв. невнесени такси от хазарт.

В момента по закон „залог“ е всяко плащане на пари за участие в хазартна игра с цел получаване на печалба. Вносителите обаче предлагат да се добави второ изречение, според което не се смята за залог плащането от търговец на номиналната стойност на удостоверителен знак с цел последващо разпространение на въпросния удостоверителен знак. „Предложението създава риск от злоупотреби и възможности за избягване плащането на държавни такси по чл. 30 от Закона за хазарта за хазартните игри, за които таксите се определят върху стойността на направените залози“, изтъква Василев.

Според становището на МФ на няколко места в проекта се предлага разширяване на продажбата на лотарийни билети от държавния тотализатор до степен, в която може да повлече доста млади хора. Преди обяваването на държавен монопол върху моментните лотарийни игри лотоманията у нас се разрасна по градове и села до степен, в която генерираше милиардни обороти. Основната идея на законопроекта, представена от Радостин Василев, бе именно да се даде възможност на държавния тотализатор да разшири обектите си за продажба, така че да генерира повече приходи за спорта.

Асен Василев принципно подкрепя промяна в подобна посока, но не е съгласен с предложението пунктовете за продажба да могат да бъдат неограничен брой, защото това „увеличава риска от хазартна зависимост, особено сред младите хора“. „С цел да се избегне неконтролируемото разпространение на хазартни игри от държавното предприятие, може да се определи максималният брой на пунктовете, в които да се разпространяват хазартните игри на ДП „Български спортен тотализатор“, препоръчва Асен Василев.

МФ намира за необосновано и предложението част от хазартните игри – лотария, тото, залагания върху резултати от спортни състезания и др., да могат да се организират в жилищни сгради без решение на общото събрание на собствениците, а също и в сгради публична държавна и общинска собственост, включително в обекти на МВР, МО, Националната служба за охрана и т. н.

„Ако се приемат предложените промени, това означава да се разреши организирането на хазартни игри в жилищни сгради без разрешението на живущите в тях и поставя под въпрос защитата на обществения интерес, включително предпазването на деца и млади хора“, изтъква Асен Василев.

Той е против „Българският спортен тотализатор“ да организира онлайн лотария без промяна в правилата за печалбите. В момента отпечатването на лотарийните билети с поредни серийни номера гарантира, че минимум 50% от стойността на талоните ще се върне при потребителите под формата на печалби. Тиражът на талоните е предварително фиксиран, както и номиналът им, за да бъде направена план-сметка за разпределението на печалбите. При онлайн организиране на моментна лотарийна игра няма да е възможно нито изготвянето на предварителна план-сметка, нито определянето предварително на общия брой талони, които ще се генерират онлайн. По тази причина в момента законодателят не е предвидил възможност за организиране на моментна лотарийна игра онлайн, обяснява министърът на финансите. Според него, за да се случи това, трябва да се въведат различни изисквания за формиране на печалбите спрямо наземната форма на играта.

Василев не е съгласен и с предложението на депутатите за отпадане на забраната за използване на спечелилите участници в хазартни игри за реклама. Според МФ подобни похвати биха създали лъжливо впечатление у зрителите, че участието в хазартни игри е разумна стратегия за подобряване на личното финансово състояние, както и да доведат до хазартна зависимост. Освен това показването на спечелилите участници създава риск за тях от изнудване и рекет.

Author: Mattie Bradley