Правителството на Великобритания готви жестока забрана в спонсорството на клубовете от Висшата лига

Share

Tweet

Share

Share

Email


Висшата лига е изправена пред възможен икономически проблем, който значително би усложнил положението на клубовете: правителството на Обединеното кралство е в процес на изпълнение проект, който ще забрани спонсорството на букмейкърите. Това би включвало половината отбори в Първа дивизия на Англия и би означавало загуба от над 15 млрд. евро годишно. Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство, планира между 2023 и 2024 г. спонсорството на букмейкърите да изчезне изцяло от фланелките на клубовете от Висшата лига.

Основният аргумент на британското правителство е, че организациите за залагания трябва да спрат своята експанзия. Нарастването на този вид дейност застрашава повече от три милиона души в страната.
Влиянието на такова намерение би било още по-голямо в клубовете от по-ниско ниво, където например в Championship 15 от 24-те отбора са спонсорирани от букмейкъри. Самата Английска футболна лига (EFL) има букмейкър като един от трите си основни спонсора.

Правителството на Обединеното кралство потвърждава, че в най-бедните квартали на страната има повече залагания, а също така разполагат с данни, че на тези места има чести самоубийства поради проблеми, свързани със спортни залагания. Това ще бъде най-голямата промяна по отношение на рекламата във футбола след забраната на спонсорите, производители на цигари, през 2003 г.

Author: Mattie Bradley