Узбекистан оттегля подкрепата за легализация на спортните залагания

Share

Tweet

Share

Share

Email


Допълнителни проблеми се задават в региона на ОНД, след като като Шавкат Мирзийоев, президентът на Узбекистан, оттегли подкрепата си за указ за създаване на национална рамка, легализираща дейностите на залаганията.

Миналата седмица местните медии съобщиха, че Мирзийоев вече няма да подкрепя плановете Узбекистан да стартира първата си законодателна рамка, установяваща федерални закони за услугите за „спортни игри и лотарии“.

Още през декември 2019 г. Мирзийоев – лидерът на О’ЗЛИДЕП, Либералната партия на Узбекистан – обяви, че ще подкрепи обещанието на своята партия да легализира спортните залагания и лотарията под строг правителствен контрол.

В решението депутатите на Мирзийоев и О’ЗЛИДЕП се консултираха с представители на мюсюлманската общност, която представлява 88% от населението на Узбекистан.

Първоначалните планове бяха пряко обвързване на приходите от спортни залагания и лотарии с развитието на професионалната футболна лига на Узбекистан, като партията О’ЗЛИДЕП постави смелата амбиция страната да се класира за първото си Световно първенство по футбол откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991г.

Две години след одобрението на проекта надеждите Узбекистан да пусне своята рамка за спортни залагания намаляха, тъй като правителството не успя да спази крайния срок за стартиране 1 януари 2022 г.

Author: Mattie Bradley