Актуализацията на законопроекта за хазарта в Швеция премахва ограничителните маркетингови разпоредби

Share

Tweet

Share

Share

Email


Правителството на Швеция въведе серия от промени в законите за хазарта в страната. То се вслуша в игралната индустрия, преди да финализира промените, като се отказа от плановете за сериозно увреждане на маркетинговите инициативи на операторите.

Както повечето страни, Швеция обновява своите регулации за хазарта, за да се съсредоточи повече върху защитата на потребителите. Въпреки това, за разлика от повечето страни, правителствените служители и регулаторите са готови да се вслушат в индустрията.

През миналия януари страната реши да не въвежда по-строги лимити за онлайн хазарта. Сега, след като окончателните актуализирани закони за хазарта са създадени, това също няма да направи невъзможно операторите да рекламират.

Швеция възприема подход на здравия разум.

Законите, които правителството публикува преди два дни, съдържат редица актуализации, включително забрани за незаконна реклама на хазарт и нелицензирана реклама на хазарт. За удовлетворение на индустрията, законодателството не забранява телевизионната реклама на легален хазарт или игрални продукти.

Други маркетингови изисквания включват повишена умереност при рекламиране на потребителите. Съществува и забрана за маркетингови опции за „определени директни реклами по пощата“. Занапред хазартният регулатор в Швеция Spelinspektionen ще може да издава глоби на компании, които нарушават закона.

Бонус офертите за компании, които предоставят игри само за обществена полза на своите клиенти, ще получат специално отношение. В тази категория са лотарийните оператори, които скоро ще получат актуализиран списък с изисквания и ограничения.

Министърът на социалните осигуровки Ардалан Шекараби, който изготви законопроекта, по-рано заяви, че правителството ще се насочи към агресивната реклама на хазарта за „най-опасните игри“. Той също така предвижда промени в прозрачността на операторите. Това влезе в окончателния законопроект, който изисква операторите да разкриват повече информация, така че властите да могат да наблюдават дейността на индустрията.
Нова разпоредба, която става все по-често срещана, се фокусира върху софтуера за игри. Сега компаниите ще трябва да осигурят разрешение за софтуера, който използват. Таксата може да достигне до 120 000 шведски крони (12 036 щатски долара).

Има едно предупреждение, което операторите трябва да знаят. Актуализираните закони оставят отворен прозорец за евентуално прилагане на „последваща промяна“ в Закона за данъчното производство.

Игралната индустрия приветства промените

Шведската търговска асоциация за онлайн хазарт (BOS, за шведския акроним) подкрепя законопроекта. Тя заяви в отговор на публикуването на новите закони, че пропускането на забраната за телевизионен маркетинг е умен ход.

Рекламата е в центъра на вниманието на защитниците на реформата в хазарта в Швеция и други страни през последните няколко години. Италия има забрана от години, която повечето биха казали, че е неуспешна. Обединеното кралство обмисля подобен ход, който вероятно ще има същия резултат.

„Това е напълно в съответствие с това, което правителството обяви, че ще включва, и ние сме предпазливо положителни за този законопроект. Най-впечатляващото нещо всъщност е това, което не е включено в предложението, като забрана за рекламиране на хазарт по телевизията, радиото и стрийминг медиите между [6 сутринта и 21:00],” каза генералният секретар на BOS Густав Хофстед в изявление.

BOS имаше резерви относно раздела „повишена модерация“. В резултат на това BOS заяви, че възприема предпазливо оптимистичен подход към промените. Хофстед обясни: „Изглежда, че това е парафраза на класификацията на риска и самата неяснота какво всъщност означава това създава правна несигурност.“

Това беше завоалиран намек, че правителството трябва да изготви регулации, които са по-ясни и по-добре дефинирани. Като изключим това, Швеция се отваря към възможността да се изправи пред правни предизвикателства.

Новите закони за хазарта ще влязат в сила от 1 юли 2023 г.

Author: Mattie Bradley