При печалба от хазарт спират социалните помощи

Share

Tweet

Share

Share

Email


Ако човек спечели от хазарт, може да му спрат някои от социалните помощи. Това е възможно да стане, след като бъде направен регистър на всички изплащани в страната доходи. С промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които парламентът прие на второ четене, НАП ще събира информация не само за облагаемите, а и за необлагаемите доходи.

В приходната агенция ще бъде направен регистър на всички получени доходи. Целта е социални помощи, например за отопление или за енергийно бедни, да се дават само на хората, които действително имат доходи под определен праг.

Фирмите и самоосигуряващите се граждани ще подават в НАП информация за всички изплатени на граждани доходи, дори за тях да не се дължат данъци.

Организаторите на хазартни игри ще декларират в НАП всички изплатени печалби в размер над 5000 лв., гласят приетите текстове. В резултат, ако човек спечели 5000 лв. от хазарт, могат да му спрат помощите за отопление и детските, при положение че доходите в семейството надминат прага за предоставяне на подпомагане.

НАП ще получава информация и за продажба на апартаменти, ниви и автомобили, ако купувачът е фирма или самоосигуряващо се лице, например нотариус или лекар на свободна практика. Банките пък ще подават информация за изплатените на хората лихви, ако са в размер над 500 лева.

Author: Mattie Bradley